12 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Ik probeer zo min mogelijk voedsel te verspillen, toch is dat niet altijd even makkelijk. Vaak is het lastig om te bedenken wat je moet doen met een beurse appel of een overrijpe banaan. Je gooit het dan al snel weg, terwijl er nog zoveel mogelijkheden zijn om te gebruiken. Met een beetje creativiteit kom je al een heel end! In dit artikel wil ik een aantal tips met jullie delen hoe je minder voedsel kan verspillen.


1. Kies lelijke producten op de versafdeling in de supermarkt. Zie je een kromme komkommer of een rechte banaan? Kies dan deze! Lelijke producten worden het minst vaak gekozen door consumenten en worden dus vaker weggegooid. Terwijl ze precies hetzelfde smaken. Vaak worden de groentes toch gebruikt in gerechten waarvoor ze in stukjes gesneden worden. De vorm maakt dan vaak niet eens uit.


De Albert Heijn verkoopt deze ‘buitenbeentjes’ per pakket. Super handig dus wanneer je veel groente nodig hebt. Deze pakketten met bijvoorbeeld 8 paprika’s zijn perfect voor soepen, salades of schotels. Ook zijn deze pakketten in verhouding een stukje goedkoper.


2. Als je te veel bananen hebt gekocht en ze overrijp zijn kun je er nog talloze dingen mee doen. Niet weggooien dus! Een overrijpe banaan is vaak heel zoet en dus perfect voor bananenbrood. Ook kun je de bananen invriezen om ze nog wat langer te kunnen bewaren. Gebruik ze dan bijvoorbeeld voor een smoothie bowl of sorbet ijs. Dit geldt natuurlijk voor alle andere soorten fruit. Als je rijpe aardbeien, frambozen of andere bessen hebt kun je ze ook gebruiken om je water een smaakje te geven.


Smoothie bowl Sorbet Infused water


3. Ook helpt het om losse items te kopen wanneer je deze nodig hebt. Bananen en tomaten worden vaak per tros verkocht. De losse items worden het vaakste weggegooid om die reden. Heb je drie bananen nodig? Koop dan drie losse bananen in plaats van een tros.

4. Nog een tip over bananen. Deze zorgen er namelijk voor dat de rest van je fruit sneller rijpt. Bewaar je bananen dus apart als je niet wilt dat al je fruit in een keer rijp is. Dit werkt natuurlijk ook andersom. Duurt het te lang voordat je avocado’s eindelijk eens rijp zijn? Leg ze in de buurt van bananen!


5. De vriezer is je beste vriend. Je kunt naast rijpe bananen ook hele maaltijden bewaren. Wanneer je soep maakt kun je alles wat je over hebt tot wel 3 maanden invriezen. Als je een keertje geen zin hebt om te koken heb je zo een maaltijd klaarliggen. Dit kan ook prima met curry, chili en brood. Haal een sneetje uit de vriezer en doe het in de broodrooster. Zo gaat je brood een stuk langer mee.

6. Speaking of brood. Gooi je brood niet meteen na een dag weg omdat het niet vers meer is. Je kunt nog zoveel dingen ermee doen. Maak er bijvoorbeeld wentelteefjes van. Met een oud stokbrood en een beetje olie maak je de lekkerste bruschetta.


Wentelteefjes Bruschetta


7. Wanneer toch te veel groente heb gekocht en je niet alles kan opeten voordat het weggegooid moet worden zijn er nog genoeg dingen die je kan doen. Je kunt broccoli en bloemkool in roosjes snijden en in je vriezer bewaren voor een volgende keer. Ook kun je soep maken van vrijwel elke groente. Deze soep kan je dan weer invriezen voor later. Ook kun je veel groente verwerken in hummus. Zo kun je groene asperges, spinazie, peterselie en broccoli verwerken voor een groene hummus. Rode bieten voor roze hummus en paprika voor spicy hummus.

8. Bewaar je food scraps in de vriezer om er bouillon van te maken. Op deze manier zorg je ervoor dan geen enkel deel van de groente verspild wordt. Ik heb eerder een recept gedeeld waar ik uitleg hoe je dit doet. Het is super makkelijk en zeker leuk om een keertje te proberen.

9. Pesto is een perfecte manier om food waste tegen te gaan. Je kunt namelijk vrijwel elke soort groene bladgroente of loof met elke soort noot, kaas en olie combineren om een lekkere pesto te krijgen. Het originele recept is met basilicum en pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie. Maar probeer eens spinazie of boerenkool met walnoten of cashewnoten. Met een lekkere kaas en goede olie is het toch heerlijk!

Roze hummus Bouillon Pesto


10. Maak een planning voor je maaltijden. Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid om dit te doen. Maar als het kan, probeer het eens een keertje. Als je een globale planning maakt van al je avondmaaltijden, verspil je minder voedsel. Je koopt alleen in wat je nodig hebt. Met een drukke baan is dit lastig, maar in quarantaine is er minder ruimte voor spontane eetafspraken en dus is dit de perfecte tijd om het een kans te geven. Deze tip is ook perfect voor wanneer je op je budget wil letten.

11. Probeer eens de Too Good To Go app. Met deze app kun je verschillende maaltijdboxen ophalen bij restaurants bij jou in de buurt. Voor weinig geld heb je een volledige verrassingsmaaltijd die anders weggegooid zou worden. De app is super makkelijk in gebruik en je kunt eten afhalen bij o.a. Hema, Juice Brothers, Albert Heijn en lokale ondernemingen in jouw stad of dorp.

12. De laatste en belangrijkste tip is dat je gewoon je best moet doen. Je hoeft niet perfect helemaal zero waste te leven om verschil te maken. Als je af en toe bewust nadenkt over hoe je jezelf kan verbeteren is goed genoeg. Kleine stapjes zijn ook stapjes!

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad. Heb jij nog tips voor mij hoe ik minder voedsel kan verspillen? Ik hoor graag van je! Stuur me een DM op Instagram of mail naar contact@dinnerdateamsterdam.nl