Appeltaart

Ik ben dit weekend appels gaan plukken bij de Olmenhorst in Lisserbroek. Hiermee heb ik dit hele lekkere appeltaartje gemaakt. Het maken van deze taart duurt in totaal nog geen drie kwartier en ziet er supermooi uit.

 

4 grote appels

1 el kaneel

50 gram bruine suiker


250 gram bastognekoeken

50 gram boter
 

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Vet een kleine taartvorm in en schil de appels. Snijd de appels in hele dunne plakjes. Doe deze vervolgens in een grote kom en doe hier kaneel en suiker bij. Schud of roer alles goed door elkaar zodat elk plakje appel een laagje kaneelsuiker heeft. Je kunt er eventueel wat citroensap bij doen om te zorgen dat de appels niet verkleuren. Maar omdat we ze toch gaan bakken is dat niet noodzakelijk. Giet het vocht wat in de kom zit af in een apart bakje. Dit hebben we nodig voor later.

Verkruimel de Bastognekoeken en doe deze in een grote kom. Smelt de boter in een pannetje en voeg deze toe aan de koekkruimels. Mix dit goed door elkaar en druk stevig aan in de ingevette taartpan. Leg nu de appels op de taartbodem. Ik heb ze in een soort van bloemenpatroon gelegd, maar je kan ze natuurlijk arrangeren zoals jij wil. Let wel op dat je genoeg appel gebruikt. In de oven verliezen de appels vocht en krimpen ze. Om te zorgen dat de taart volume heeft moet je hem goed vullen.


Bak de taart voor ongeveer 15-20 minuten af in de oven. Vijf minuutjes voordat de taart klaar is beginnen we aan onze karamelsaus. Doe het vocht van de appels in een pannetje en zet dit op hoog vuur. Hou het goed in de gaten want het kan snel gaan. Als het water verdampt is blijft er een appel kaneel siroop over. Een hele lekkere karamel achtige saus. Serveer de appeltaart met deze siroop en je hebt een heerlijke herfsttaart.