Klassieke appeltaart

Mijn liefde voor appeltaart is denk ik wel duidelijk gezien het aantal recepten op deze blog. Deze appeltaart is gemaakt met verse appels die ik zelf uit een boomgaard heb geplukt. Dat is natuurlijk wel een beetje extra. Appels uit de supermarkt werken natuurlijk ook prima voor dit recept.

Klassieke appeltaart Makkelijke appeltaart Gezonde appeltaart

Voor het deeg:

220 gram bloem

1 tl bakpoeder

1 tl kaneel

110 gram basterdsuiker

130 gram boter

1 ei


Voor de vulling:

6 grote appels

2 tl kaneel

50 gram basterdsuiker

Bereidingstijd: 35 minuten - Tijd in de oven: 50 minuten


Verwarm de oven op 180 graden. Laat de boter zacht worden en mix dit in een grote kom samen met de suiker. In een aparte kom mix je de bloem, kaneel, bakpoeder en een snufje zout samen. Voeg dit toe aan je boter/suiker mengsel. Voor een beter resultaat kan je de bloem zeven, maar dat is niet noodzakelijk. Kluts een ei in een apart kommetje en voeg dit toe aan het mengsel. Houd een klein beetje over om later de taart mee te bestrijken. Mix alles tot een grote deegbal en zet 10 minuten in de koelkast om te rusten.


Vet de taartvorm in en besprenkel het aanrecht met bloem. Rol hier het deeg over uit en snijd 1/3e af. Bewaar dit even apart. Rol het deeg tot jouw gewenste dikte en leg deze in de taartvorm.


Schil alle appels en snijd ze in kleine stukjes. Dit hoeft niet perfect te zijn, maar zorg dat de stukjes ongeveer even groot zijn zodat ze gelijk gaar worden. Jonagold en Elstar zijn het beste voor appeltaart, maar je kunt in principe elke soort gebruiken die jij lekker vindt. Voeg de kaneel en de suiker toe aan de appels en mix dit goed door. Voeg dit toe aan de taartvorm met het deeg.


Rol het overgebleven deel van het deeg uit en snijd dit in reepjes. Gebruik dit om een ruitjespatroon te maken op de taart. Bestrijk de stroken met het overgebleven beetje ei en zet de taart voor ongeveer 50 minuten in de oven of totdat deze goudbruin is.


Tip: om te voorkomen dat de bodem zacht wordt kun je altijd een beetje paneermeel strooien voordat je de appels in de taartvorm doet.