Dinner Date at Mooshka

In mijn serie Dinner Date ga ik langs bij verschillende restaurants om een hapje te eten en de chefs, restauranteigenaren of andere bijzondere personen vragen te stellen over hun plekje. Mijn eerste Dinner Date was bij Mooshka. Mooshka is een vegan soul food restaurant in het hartje van de Pijp. Ik sprak de eigenaresse Sarah Reymond over haar restaurant, inspiratie en favoriete gerechten.

 

Vertel eens een beetje over jezelf. Ik ben geboren in Amsterdam. In 2015 werd ik vegan. Ik merkte dat het soms lastig was om vegan eten te vinden op straat. Ik had het idee om een business plan te schrijven voor een vegan restaurant. Toen is het balletje een beetje gaan rollen. In 2016 ben ik Mooshka gestart als een afhaal/bezorg restaurant. Sinds augustus 2019 hebben we een nieuwe locatie geopend die gericht is op service.

Mijn moeder is van Eritrese komaf en mijn vader is Antilliaans. Ik ben zelf in Amsterdam Zuidoost opgegroeid en heb daarom veel verschillende keukens en culturen meegekregen. Mijn favoriete maaltijden heb ik samengebracht, geveganized en op de kaart gezet.

Hoe maak je deze gerechten vegan? Tegenwoordig heb je zo veel vervangers die je kunt gebruiken. Ik wilde in het begin graag laten zien dat het gewoon goed mogelijk was om exotische maaltijden ook vegan te maken. Ik gebruik meer groente, vervang boter door olie en koeienmelk door amandelmelk etc. Zo werd het toch makkelijk.

Was het een grote stap om meteen een vegan restaurant te beginnen? Ik was erg overtuigd van mijn doel. Ik wilde mensen laten zien dat je geen dierlijke producten nodig hebt om goed te kunnen eten. Je merkte dat er toen weinig kennis over was dus was ik extra gemotiveerd.

Het interieur ziet er prachtig uit. Wat was de inspiratie? Soul. Net als wat ik met mijn menu heb gedaan. Het zijn vooral Caribische en Afrikaanse gerechten. Dan denk ik meteen aan soul. Het eten raakt je in je soul en daar moest het thema bij passen. De muziek en het interieur zijn daarop geïnspireerd.


Wat is jouw favoriete gerecht op de kaart? Ze zijn allemaal mijn favoriet. Elke dag heb ik weer zin in iets anders. Dat vond ik belangrijk om met de kaart de doen, dat je iedere keer weer iets anders hebt. Maar mijn signature dish is de Injera. Dat is een gerecht wat ik van mijn moeder heb meegekregen. Daarmee ben ik opgegroeid. Het is een Ethiopisch gerecht met gefermenteerd brood en zes verschillende stoofschotels. Je eet het met je handen, dus het is een hele happening voor mensen die het nog nooit eerder hebben gegeten.


Zijn er dingen die je mist of lastig vindt als veganist? De begin periode was af en toe lastig. Het is met vallen en opstaan gegaan. Maar ik was heel gemotiveerd om mensen te informeren en een verandering te maken in de maatschappij.

Heb je zelf nog tips en adviezen voor beginnende vegans? Denk niet te moeilijk en blijf bij wat je gewend bent om te eten. Gebruik meer groente, er zijn zo veel goede vervangers die je kunt toepassen bij elk gerecht. Blijf bij wat je kent en blijf bij jezelf. Als je in een omgeving zit waar mensen het niet begrijpen ga dan gewoon door met waar jij in gelooft.

 

Een paar dagen na het interview ben ik met mijn vriend gaan eten bij Mooshka. We waren er al eerder geweest en dat beviel goed. Ik deel graag mijn ervaringen en favoriete menu items met jullie.

Het voordeel aan Mooshka is dat de menukaart heel divers is. Zoals Sarah al aangaf vindt ze variatie belangrijk. Op de menukaart zie je nacho’s, roti, bitterballen en burgers. Je kunt er lunchen, dineren en ze hebben ook diverse borrelhapjes en cocktails.


Een van mijn favorieten is Mooshka’s BBQ burger. Voor deze burger gebruiken ze de Beyond Meat burger, die onder veel vegetariërs en vegans al bekend is omdat het een plantaardige burger is die echt op vlees lijkt. Ik ben hier al langer groot fan van. Ook staan er een aantal zelfgemaakte burgers op het menu waar ik erg benieuwd naar ben.

Naar aanleiding van Sarah’s tips heb ik uiteraard de Injera besteld. Als je variatie wilt is dit the way to go. Het is een soort pannenkoek met zes verschillende stoofschotels met linzen, spinazie, aubergine en nog veel meer. Ik vond het echt een groot succes. Het is superleuk om zo veel variatie in een gerecht te hebben en vond alle zes de schotels erg lekker.

Mooshka serveert verschillende desserts waar ik me zeker de volgende keer aan ga wagen. Dit keer bleef het bij de milkshakes omdat ik die gewoon niet kon weerstaan. Cookiewonderland is de favoriet.Mooshka is dus zeker een aanrader. Voor alle vegans en non-vegans onder ons in het een super leuke plek voor een gezellige lunch of romantisch diner. Zoals in het interview al gezegd werd is het een plek met goede muziek, fijn personeel en een gezellige sfeer.

 

Meer informatie over Mooshka kun je vinden op mooshka.nl.

Van Woustraat 110, Amsterdam