Koffiecake

Deze vegan koffiecake heeft een vegan icing die echt mega lekker is. De icing zakt niet in en heeft een meringue-achtige textuur.

Voor de cake:

200 gram bloem

100 gram suiker

150 ml melk (amandel, haver, soja)

80 gram vegan boter

1 el oploskoffie

1 el bakpoeder


Voor de icing:

10 gram oploskoffie

100 gram (poeder)suiker

80 ml waterBereidingstijd: 20 minuten - Tijd in de oven: 15-20 minuten


Voor de cake:

Verwarm de oven op 180 graden. Begin met het mixen van de bloem, oploskoffie en het bakpoeder. Voeg ook een klein snufje zout hieraan toe. In een aparte kom mix je de melk, suiker en gesmolten boter. Roer dit goed door elkaar. Voeg het vloeibare mengsel toe aan de rest van de ingrediënten en roer dit goed door. Vet een taartvorm in en doe het mengsel in de taartvorm. Bak dit voor ongeveer 15-20 minuten af.


Voor de topping:

Doe de oploskoffie en de suiker in een grote kom en mix dit door elkaar. Voeg het water er vervolgens aan toe. Zorg dat het water goed koud is. Je kunt ijswater gebruiken of gewoon water wat net uit de koelkast komt. Als het water op kamertemperatuur is werkt het niet zo goed.


Dit moet net als meringue best wel een tijdje gemixt worden. Een keukenmaxime of handmixer is dan ook onmisbaar. Tenzij je een flinke arm-workout wilt, dan is een gewone garde ook prima. Mix totdat de mix een lichtbruine kleur heeft en je stijve pieken ziet.


Laat te taart volledig afkoelen voordat je de icing aanbrengt. Met een silicone spatel of paletmes is dit het makkelijkste.