Tomatencarpaccio

Deze tomatencarpaccio is helemaal vegan en super makkelijk om te maken. Perfect als voorgerechtje of snelle lunch. Eet smakelijk!

 

5 middelgrote tomaten

1 rode ui

10 gram pijnboompitten

2 el balsamicoazijn

2 el olijfolie

20 ml appelazijn

handje rucola

takje basilicum 

Begin met het snijden van de rode ui in dunne ringetjes. Doe een aantal hiervan in een bakje en giet daar appelazijn overheen. Laat dit zo lang mogelijk intrekken terwijl je met de rest van het gerecht aan de slag gaat.


Rooster de pijnboompitten totdat ze goudbruin zijn en houd ze daarna even apart.


Bij dit recept komt een mandoline goed te pas. Als je deze niet hebt kun je ook een heel scherp mes gebruiken. Snijd dunne plakjes van de tomaten. Welke soort tomaat je gebruikt is niet heel belangrijk, maar vleestomaten werken niet zo goed voor dit recept omdat deze lastiger zijn om in dunne plakjes te snijden.


Arrangeer de plakjes tomaat in een mooi patroon op een grote serveerschaal. Breng dit op smaak met een snufje peper en grof zeezout. Maak een dressing van 2 el olijfolie en scheutje balsamicoazijn. Meng deze dressing met de rucola. Leg de rucola in het midden van het bord en strooi de geroosterde pijnboompitten hier overheen.


Haal de rode ui uit de appelazijn en leg deze op de tomaat. Als het goed is hebben de uienringen nu een mooie roze kleur. Maak af met nog een extra scheutje balsamicoazijn. Ik heb ervoor gekozen om ook wat kleine blaadjes basilicum toe te voegen aan dit gerecht, maar dat is optioneel. Eet smakelijk!