Veggie bouillon

Zelf bouillon maken is een stuk makkelijker dan het lijkt. Dit recept is low waste en een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan.


De ingrediënten van je bouillon kunnen elke keer verschillen, elke groente is wel geschikt voor deze bouillon. Maar ui, knoflook en wortel mogen niet ontbreken.


Bewaar alle restjes rauwe groente die je gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld schillen van ui of knoflook, de bovenkant en schil van wortels, spruitjes, paprika, prei, pastinaak, courgette, selderij enz. Verzamel alle restjes en vries deze in. Als je bouillon wilt maken doe dan alles in een grote pan. Voeg net genoeg water toe dat alle groente bedekt zijn. Breng dit aan de kook met een paar aromatische elementen zoals kruidnagel, tijm, rozemarijn, laurierblad of peperkorrels. Laat dit minimaal een half uur koken en zeef de bouillon. Ik heb dit een paar keer gedaan voor het beste resultaat, maar je kunt hiervoor ook een theedoek gebruiken.


Breng de bouillon op smaak met zout. Hierna kun je hem 2-3 dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Je kunt er soep van maken of gebruiken in allerlei andere recepten als risotto, jus of sauzen.