Wortel pompoentaart

Deze wortel pompoentaart is een echte eyecatcher voor op een dinner party. Hij ziet er indrukwekkend uit, maar heeft eigenlijk helemaal niet zo veel ingrediënten en is makkelijk te maken. Wel heb je een beetje geduld nodig, maar dat is het zeker waard.

1 rol bladerdeeg

3 grote wortels

350 gram pompoen lasagnebladeren

1 rode paprika

1 ui

2 tomaten






Bereidingstijd: 40 minuten - Tijd in de oven: 20 minuten


Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen lasagne bladeren in kleinere reepjes. Zorg dat de dikte van de reepjes ongeveer net zo hoog zijn als de rand van je taartvorm. In mijn geval was dit 2 cm. Je kunt natuurlijk ook zelf een pompoen snijden om deze reepjes te krijgen, maar dat is een stuk meer werk.


Schil de wortels en snijd deze in soortgelijke reepjes. Met een mandoline gaat dit het makkelijkste, maar je kunt ook een mes gebruiken. Als alle reepjes gesneden zijn kun je ze kort koken. Dit zorgt ervoor dat de reepjes zachter en buigzamer worden. Dan is het makkelijker om ze mooi in de taart te leggen. 2 tot 3 minuutjes is genoeg tijd om ze wat soepeler te krijgen. Als alle reepjes gekookt zijn leg ze dan even apart om af te koelen en begin met de saus.


Voor de saus:

Snipper de ui en bak deze met een scheutje olie in een grote pan. Snijd de paprika en tomaat in stukjes en voeg deze aan de pan toe als de ui glazig is. Laat dit tien minuten bakken op medium hoog vuur en roer regelmatig. Als je reepjes wortel of pompoen hebt die niet helemaal zijn gelukt kan je deze ook aan de pan toevoegen. Als er bijvoorbeeld een reepje is gescheurd of afgebroken tijdens het snijden gooi deze dan niet weg, maar gebruik het voor de saus.


Als alle groenten gaar zijn kun je ze pureren met een keukenmachine, staafmixer of blender. Blend totdat je de gewenste textuur hebt. Zorg dat je groentepuree niet te vloeibaar is, dus voeg geen extra water toe.


Vet je taartpan in en bedek deze met het bladerdeeg. Voeg daar de groentepuree aan toe en verspreid dit over de bodem van de taart. Nu komt het leuke gedeelte: Vorm een bloemenpatroon van alle reepjes wortel en pompoen. Het is het makkelijkste om aan de buitenkant te beginnen en naar binnen te werken. Als je alle reepjes hebt toegevoegd zet dan de taart voor ongeveer 20 minuutjes in de oven. Of totdat het bladerdeeg goudbruin is.