Zoete aardappelsoep

Deze zoete aardappelsoep met chili olie is precies wat je nodig hebt deze herfst. De soep is binnen een half uurtje klaar en heeft een pittige bite. Serveer het met een broodje en genieten maar! Dit recept is voor twee personen.

4 zoete aardappels

100 ml plantaardige melk

200 ml water

1 witte ui

1 chilipeper

3 teentjes knoflook

1 tl rode chilivlokken

2 el olijfolie






Voor dit recept gaan we knoflook chili olie maken om de zoete aardappelsoep af te maken. Deze olie is superlekker en kun je gebruiken voor veel verschillende recepten. Begin met een flinke scheut olijfolie . Doe daar drie teentjes knoflook een 1 hele chilipeper in. Laat dit op laag vuur staan terwijl je de soep maakt.


Schil de zoete aardappels en snijd deze in blokjes. Kook deze in ongeveer 15 minuten gaar. In de tussentijd snipper je een witte ui. Fruit de ui in een pan voor ongeveer 5 minuten op laag vuur.


Giet de zoete aardappel af en doe deze in een blender samen met de ui. Giet hier 100 milliliter plantaardige melk bij. Ik heb amandelmelk gebruikt, maar elke melk is geschikt voor deze soep. Voeg ook 200 milliliter water toe. Blend het geheel tot een gladde soep. Je kunt natuurlijk ook een staafmixer gebruiken. Je kunt altijd een beetje extra water of melk toevoegen wanneer de soep te dik is. Giet de soep als het de juiste textuur heeft weer terug in de pan en breng het op smaak met zout, zwarte peper, paprikapoeder en rode chili flakes. Mix dit goed door elkaar en serveer in een grote kom.


Zeef nu de knoflook en de chilipeper uit de olie en giet de olie over de soep heen. Maak af met nog wat extra rode chili flakes en eet smakelijk!